• Kaj | What

  Delavnica: Jokering v času podnebne (ne)pravičnosti


  Workshop: Jokering in the Climate Justice crisis

 • Kdaj | When

  8.-9. feb 2020

  10.00-15.00

 • Kje | Where

  Vetrinjski dvor,

  Vetrinjska ulica 30,
  2000 Maribor

[slovensko spodaj]

In this workshop we will practice the art of Jokering forum theatre
shows. A joker is the facilitator of forum shows, but also a person
conducting and leading TO projects in general or a facilitator of TO
workshops specifically can be called a joker/kuringa. Here we focus on the art of stage jokering.

The facilitators currently develop TO in the context of climate justice.
This is why we believe that the climate crisis puts us before very
existential and specific questions that need a specific way of jokering which we want to reflect upon and develop with you in this workshop.

What happens if the questions in the play and in the world are more
complex than any concrete scene or intervention can possibly show? How can we gain courage and hope in existential despair and what role does the joker play in this? Besides adressing these potential limits of TO in climate justice, this workshop also highlights the potential of how TO can gain in complexity when dealing specifically with climate justice.

The workshop is open to everyone who would love to develop their own joker personality within TO, wants to get feedback and practice on their jokering style and facilitation. There will be no recipe of jokering that we teach, as we are all different personalities and have different strengths when we facilitate. More importantly, we will offer techniques that assist you in finding out about these strengths and how to use them in forum theatre. We will also talk and play about, what it means to be a joker to us, as this might be also different to all of us: The joker as a neutral entity and moderator, the joker as an MC and show master, the joker as a political figure, the joker as a mirror of unpleasant elements of our life, the joker as a provocator… However, we might also find points that make a good joker to all of us.

The workshop will also teach basic methodologies in TO and how to
facilitate them (in the context of climate justice) as these are the
basics of any stage jokering work.

You can but needn’t be interested in issues of climate justice! Prior
knowledge of TO is helpful but also not needed. The workshop also helps people who are facilitating or moderating groups often but have no experience in TO.

Maribor, 8. and 9. 2. 2020, 10.00-15.00
Mentors: Barbara Polajnar and Joschka Köck
Workshop fee: 35 eur
Language: english

Lodging in Maribor is available for free in these days.
Workshop fee is based on solidarity economy – who has more pays more, who has less pays less, who wants to support the artivism also pays more.

Please contact transformator.toslo@gmail.com for more information and to reserve a place. Limited availability, so do not delay.

Afterwards happening: 13-17th February:
international Resilient Revolt residency, a growing international forum theatre movement on climate justice. For more information and possibilities to participate, approach us.

Organizor: KUD Transformator, TdU Wien, Kolektiv ZIZ, Pekarna Magdalenske Mreže

The workshop is part of “Residency for social changes” program.

***

Na delavnici se bomo urili v umetnosti jokeringa v forumskih predstavah. Joker je v forumski predstavi posrednik med igralsko zasedbo in občinstvom, a je joker tudi izvajalec in vodja projektov na področju Gledališča zatiranih (v nadaljevanju: GZ) ter vodja delavnic GZ. Pravimo mu tudi kuringa.

Na delavnici se bomo osredotočili na odrski jokering.
Izvajalci trenutno razvijajo GZ v kontekstu podnebne pravičnosti. Verjamemo, da nas podnebna kriza postavlja pred zelo eksistencialna in specifična vprašanja, ki potrebujejo poseben način jokeringa, o čemer želimo z vami razmišljati in to tudi preizpraševati.
Kaj se zgodi, če je vprašanj v predstavi in na sploh na svetu več in so kompleksnejša kot bi lahko pokazal katerikoli konkreten prizor ali intervencija? Kako se lahko v eksistencialnem obupu opogumimo in pridobimo upanje in kakšno vlogo ima ima pri vsem tem jokering? Poleg obravnavanja teh potencialnih omejitev Gledališča zatiranih na področju podnebne pravičnosti ta delavnica prav tako poudarja potencial kako lahko GZ postane bolj kompleksno, če/ko se posebej ukvarja s podnebno pravičnostjo.

Na delavnico ste dobrodošli vsi, ki bi radi razvili svojo jokering osebnost znotraj GZ ali želite pridobiti povratne informacije in vaditi svoj slog jokeringa. »Navodila« za poučevanje jokeringa ne obstajajo, saj smo vsi različnih osebnosti in imamo različne »prednosti«. Predstavili bomo tehnike, ki vam pomagajo odkriti te prednosti in kako jih uporabiti v forumskem gledališču. Pogovorili se bomo in preko igre raziskovali, kaj nam pomeni biti joker, saj se to razlikuje od posameznika do posameznika. Joker kot nevtralen subjekt in moderator, joker kot MC in govornik, »conférencier«, joker kot politična osebnost, joker kot ogledalo neprijetnosti našega življenja, joker kot provokator …

Na delavnici se bomo naučili osnovnih metodologij GZ in spoznali načine kako jih izvajati (v okviru podnebne pravičnosti), saj so to temelji katerega koli odrskega jokeringa.

Zanimanje za problematiko podnebne pravičnosti ni pogoj za udeležbo na delavnici, seveda pa je prednost v smislu lažjega dela. Za udeležbo niti ni nujno predhodno poznavanje GZ, je pa koristno.
Delavnica bo v pomoč tudi vsem, ki pogosto delate s skupinami, a še nimate izkušenj z Gledališčem zatiranih.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

***
KJE: Vetrinjski dvor, Maribor
KDAJ: 8. in 9. februar 2020, 10.00-15.00
MENTORJA: Barbara Polajnar in Joschka Köck
CENA: 35 eur
Prispevek za izvajalca temelji na solidarnostni ekonomiji – kdor zmore, plača več in obratno. S prispevkom podprete tudi artivizem.
Možna nastanitev v Mariboru v času delavnice (brezplačno).

Obvezne prijave in več informacij na transformator.toslo@gmail.com. Število udeležencev je omejeno, zato s prijavo ne odlašajte.

Post-dogajanje: med 13. in 17. februarjem – mednarodna rezidenca Resilient Revolt (Upogljivi upor), rastoče mednarodno gibanje (forumsko gledališče), ki se ukvarja s podnebno pravičnostjo. Za več informacij se obrnite na KUD Transformator (transformator.toslo@gmail.com) ali TdU Wien.

Organizatorji: KUD Transformator, TdU Wien, Kolektiv ZIZ, Pekarna Magdalenske Mreže

Delavnica je del programa Rezidenca za družbene spremembe.

 • Kaj

  Čudovita Goga na Subkulturnem Kavč festivalu

 • Kdaj

  10. februar 2020 (Maribor) … zvečer

  13. februar 2020 (Ljubljana) … zvečer

 • Kje

  Vetrinjski dvor,
  Vetrinjska ulica 30,
  2000 Maribor

  Še neznano stanovanje v Ljubljani … kmalu 🙂

“Festival sobnih intimnih dogodkov bi lahko prebil steno institucionalne umetnosti v pravo, funkcionalno underground sceno kot protiutež kulturnemu trgovanju. Tako kot se je med vojnama kultura dejansko udejanjala skrivaj, se mora tudi danes, da bi ohranila svojo prvotno funkcijo distance od masovne zabavne industrije in digitalnih medijev ter delovala kot osnovno družbeno tkivo. Dnevne sobe znajo biti le zametek subkulture, kjer bodo ljudje začeli pogumneje razmišljati o nekaterih stvareh.
Se vidimo pri vas doma!”
ZIZ v sodelovanju s KD Matita

Kolektiv ZIZ v sodelovanju s KD Matita, Radiem Marš in Lutkovnim gledališčem Maribor letos prvič tudi v Mariboru odpira vrata Subkulturnega Kavč festivala, mednarodnega transnacionalnega festivala intimnih sobnih dogodkov. Ta se bo v Mariboru kot prvi v nizu slovenskih mest odvil med 8. in 10. februarjem, v Ljubljani bomo “kavčali” med 11. in 15., v Loški dolini 16. februarja in nato po dogovoru tudi v drugih mestih po Sloveniji.

Po več domovih se bodo tekom festivala zgodili akustični koncerti, predstave in performansi. Festival v Mariboru traja do 10. 2., ko bo v še neznano stanovanje preseljena Čudovita Goga.
13. februarja pa bodo meščani Goge obiskali tudi dnevno sobo v Ljubljani.

Več informacij o festivalu tukaj.

 • Kaj

  Predstava Ema v Gradcu, Mariboru in Ljubljani

 • Kdaj

  23. 1. 2020 ob 19.30 (Gradec)

  5. 2. 2020 ob 20.00 (Maribor)

  18. 2. 2020 ob 20.00 (Ljubljana)

 • Kje

  Die Scherbe, Gradec, Avstrija

  KGB Maribor, Maribor

  Klub Gromka, Ljubljana

PREDSTAVA O EMI GOLDMAN  V GRADCU, MARIBORU IN LJUBLJANI
Ema Goldman, najpomembnejša predstavnica ameriškega anarhofeminizma in aktivistka prve polovice 20. stoletja, je zagovarjala prepričanje, da zatiranja žensk ni mogoče odpraviti, ne da bi se hkrati borili proti kapitalizmu. Samo s kolektivnim bojem, ki ne bo izključeval nobenih oblik neenakosti, lahko izborimo boljšo prihodnost.
Predstava Ema odpira vprašanja moči in neenakosti v naši družbi ter spodbuja h kritičnemu razmisleku o sistemu, v katerem živimo, in boju za pravicami, ki nam pripadajo.

V koprodukciji s Kolektivom ZIZ gostujemo v graškem Die Scherbe, in sicer v četrtek, 23. januarja 2020 ob 19.30 (več).
Sledi KGB Maribor (Kulturno glasbeni brlog), kjer bo osvežena predstava Ema na sporedu v sredo, 5. februarja ob 20.00.
V Ljubljani pa na prvem letošnjem Zatiranju v Gromki 18. 2. 2020 ob 20.00, v Klubu Gromka.

ZAČENJAMO S PROJEKTOM UPOGLJIVI UPOR (RESILIENT REVOLT)

Skupina mladih je s Transformatorjem zagnala projekt Upogljivi upor (mednarodna platforma Resilient Revolt). Razpravljali smo o ciljih in željah ter osnovali načrt dela. Resilienti ali “Upogljivci” bodo svoje prizadevanje za reševanje podnebja in Zemlje pretvorili v artivistične prakse. Obetajo se forumska predstava, delavnice, ulične intervencije in še in še. Dejavnosti Upogljivega upora spremljajte na naši spletni strani v zavihku Resilient Revolt ali na FB strani društva.

SAVE THE DATE: NE-FESTIVAL GLEDALIŠČA ZATIRANIH

Znani so datumi letošnjega Ne-festivala.
Prvo snidenje z Ne-festivalom v zadevi je uspešno za nami. Vljudno pozivamo, da rezervirate dneve od 5. do 9. avgusta 2020, ko ne bo festivala. Bo pa 8. NE-FESTIVAL GLEDALIŠČA ZATIRANIH v čudovitem Gornjem Gradu! Med nami bo duh časa, “zeitgeist”.

RADIJSKA EMA JE ONLINE!

Radijska igra je bila premierno predvajana na valovih Radia Marš, sedaj si jo lahko doma ali na poti zavrtite na spletu. Ideje Emme Goldman, anarhistke, feministke in aktivistke so še vedno relevantne in prisotne, igra pa odpira pomembna družbeno aktualna vprašanja ter jo predstavlja kot pomembno zgodovinsko osebnost.

Ema
Po motivih Howarda Zinna: “Emma”
Režija in tehnična obdelava: Jaša Jenull
Zasedba: Barbara Polajnar, Tinka Podbevšek, Jan Franc Podbrežnik, Izidor Gavez, Anamarija Nađ
Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže
Koprodukcija: Radio MARŠ in KUD Transformator

Posnetek je na voljo tukaj.

NAROČITE SVOJ ZIZ KOLEDAR!

Transformator v novo desetletje vstopa borbeno, skupaj s Kolektivom ZIZ (Facebook). Zagotovite si tudi vi svoj ZIZ koledar in ga obesite na steni, bojlerju, v kopalnici, spalnici ali kjerkoli drugje. Opremite svoje emancipatorno znanje z 12 listi o enakopravnosti in delitvi del med spoli. Z nakupom ZIZ koledarja podprete ZIZ poslanstvo deobjektifikacije prsi in teles, boj proti neenakosti spolov in omogočate nadaljnje delovanje kolektiva.

Svoj izvod naročite tukaj: Naročilo ZIZ koledarja.