• Kaj

  Kje sem ostala

 • kdaj

  Nedelja, 9. junij 2019 ob 20h

 • kje

  Plesni teater Ljubljana, Prijateljeva 2a

Predstava o ljubečem odnosu med gospo Julo in njenim sinom se po štirih letih in številnih gostovanjih vrača na domači oder. Pretresljivo zgodobo o življenju z demenco si lahko ponovno ali prvič ogledate na odru, kjer je nastala.

Demenca je splošen termin, s katerim opisujemo slabljenje možganskih sposobnosti. Prizadete so višje možganske funkcije, kar močno vpliva na prostorsko in časovno dezorientiranost. Skozi gib, video in besede spremljamo gospo Julo, ki ima napredujočo starostno demenco. Kdo postaneš, ko postopoma izgubljaš svoj spomin?

“Človeško vsakdanja, preprosta, tenkočutna in prepričljiva zgodba o demenci skozi odnos mame in sina pokaže osebno in družinsko oziroma družbeno perspektivo za bolezen, pa tudi ljubezen, odnose, spomine, minevanje in staranje.”
Nika Arhar, Delo, 14. marec 2016

Avtorji besedila: Nina Šorak, Urša Adamič, Marinka Štern, Iztok Drabik Jug
Režija: Nina Šorak
Dramaturgija: Urša Adamič
Igra: Marinka Štern in Iztok Drabik Jug
Video: Pila Rusjan
Scenografija: Aleksander Vujović
Oblikovanje luči: Janko Oven
Strokovna pomoč: Vid V. Vodušek
Oblikovanje: Mina Arko
Produkcija: Kulturno umetniško društvo Transformator
Koprodukcija: Zavod BOB, Plesni Teater Ljubljana, Narodni dom Maribor, SNG Nova Gorica, Kazalište KNAP, Kulturno društvo Galerija GT. Predstavo sofinancira Ministrstvo za kulturo

 • Kaj

  Zatiranje v Gromki: Produkcija TAGZ 2019

 • kdaj

  Sreda, 12. junij 2019 ob 20h

 • kje

  Klub Gromka, Metelkova

Kot zadnje zatiranje v Gromki pred skokom v poletje vabimo na produkcijo, laboratorij raziskovanja veščin in znanj, ki so jih pridobivale_i, gnetle_i in brusile_i udeleženke_ci na letošnjem izobraževanju TAGZ 2019 – Transformatorjevi Akademiji Gledališča Zatiranih.

Za vas smo pripravile_i interaktivni dogodek, ki odpira vprašanja aktualna tukaj in danes. Kako je osebno politično in politično osebno se sprašujemo z metodologijo gledališčem zatiranih.

Izvedba: Udeleženke_ci TAGZ 2019
Produkcija: KUD Transformator

Program Zatiranja v Gromki sofinancira Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino.

Rezervacije sprejemamo na e-poštnem naslovu: transformator.toslo@gmail.com. VSTOPNINA: prostovoljni prispevki za izvajalke_ce.

 • Kaj

  Delavnica fizičnega gledališča
 • kdaj

  Nedelja, 16. junij 2019 ob 15:00–18:15

 • Kje

  ULCA

Vabljeni na 3-urno delavnico fizičnega gledališča, kjer bomo ozaveščali telo in raziskovali možnosti telesnega izraza na odru. Tokrat se bomo igrali predvsem z utelešanjem ŽIVALI – prek katerih bomo črpali navdih za ustvarjanje odrskega giba in igre.

Cena: 20 EUR (člani KUD Transformator brezplačno)

Število mest je omejeno, potrebna je predhodna prijava na transformator.toslo@gmail.com.

Delavnica se bo izvajala v slovenskem in angleškem jeziku.

O mentorici: Nina Vombergar aktivno deluje na področjih fizičnega gledališča, gledališča zatiranih, improvizacijskega gledališča, performansa in sodobnega plesa. Svoje znanje je pridobivala pri več kot 70 mentorjih v Sloveniji in tujini, leta 2018 pa je zaključila program fizičnega gledališča na Atelier für physisches Theater v Berlinu.

Welcome,

join us for a 3-hour physical theater workshop. We will focus on body awarenes and explore the possibilities of body expression on stage. We will primarily play with embodiment of ANIMALS – they will be an inspiration for creating stage movement and play.

Price: 20 EUR (members of KUD Transformator for free)

Number of places is limited, prior registration is required at transformator.toslo@gmail.com.

The workshop will be facilitated in Slovene and English.

About the mentor: Nina Vombergar works in the fields of physical theater, theater of the oppressed, improvisation theater, performance art and contemporary dance. She acquired her knowledge by attending workshops with more than 70 mentors from Slovenia and abroad. In 2018 she completed a physical theater program at the Atelier für physisches Theater in Berlin.

IZNAJDLJIVI UPOR Poziv umetnicam_kom, ustvarjalkam_cem Gledališča zatiranih (GZ)* in aktivistom_kam!

Petki za prihodnost, Upor proti izumrtju, Ende Gelände v Nemčiji in še mnoga druga pred kratkim nastala gibanja dokazujejo, da se upor proti okoljski nepravičnosti krepi po vsej Evropi. Gibanje za okoljsko pravičnost je trenutno eno od najbolj vitalnih v Evropi. Kar je razumljivo, saj je globalno kapitalistično izčrpavanje virov našega planeta ena najbolj perečih političnih groženj današnjega časa, ker je naš trenutni življenjski slog v temelju nevzdržen in samouničujoč.

S projektom in rezidenco IZNAJDLJIVI UPOR želimo doprinesti k tem gibanjem kot ustvarjalke_ci aktivističnega gledališča. Od 27. julija do 4. avgusta bo tako potekalo srečanje v okviru Ne-festivala gledališča zatiranih v Gornjem Gradu, katerega cilj je pripraviti forumsko predstavo** o podnebnih spremembah, ki bo služila kot izhodišče za organiziranje gibanja forumskega gledališča o podnebni pravičnosti po vsej Evropi.

 

Bolj vzdržno družbo moramo začeti razvijati na več načinov. Za nas spopadanje z okoljsko krizo pomeni tudi spopad s patriarhalnim in rasističnim kapitalističnim sistemom. Podnebne spremembe bomo uporabili kot žariščno točko projekta, s katerim želimo opozarjati na specifične oblike zatiranja subjektov na podlagi rase, spola in spolne usmeritve. Tematika podnebnih sprememb izpostavlja tudi pomen medgeneracijske pravičnosti, zato želimo podčrtati in podpreti stališča mladih, katerih prihodnost je glede na trenutni položaj še posebej izpostavljena tveganju.

Ker bodo udeleženke_ci srečanja prišli iz vse Evrope, nadejamo se, da tudi iz bolj oddaljenih krajev, bomo lahko na lokalne boje vsakega pogledale_i z globalne perspektive, saj je podnebna pravičnost globalno vprašanje. Prepričane_i smo, da se je s takšnim globalnim izzivom moč soočiti samo, če nanj pogledamo z globalnega vidika, potem pa ga navežemo nazaj na lokalni boj vsake_ga posameznice_ka.

IZNAJDLJIVI UPOR si je zadal tri glavne cilje:

 • Umetniški: V enem tednu bomo ustvarile_i forumsko predstavo na temo podnebnih sprememb. Smo odprte_i in želimo vključiti vse umetniške zvrsti in obredne prakse ter tudi vse druge metodologije, ki bi lahko navdihnile naš umetniški proces!
 • Multiplikacija: Naš cilj je ustvariti forumsko predstavo, ki jo bo moč prenesti na vse oblike lokalnih kontekstov in jo tako po koncu umetniške rezidence izvajati v vsaki od držav udeleženk. Zato si bomo tekom procesa vaj vzele_i tudi čas za razmislek o tem, ali so možni drugačni učinkoviti prijemi za multiplikacijo forumskega gledališča in političnih ciljev (v našem primeru podnebne pravičnosti).
 • Horizontalna akcija: Ker je naš namen ustvariti skupino izkušenih aktivistk_ov, umetnic_kov in tvork_cev sprememb, si želimo kar najbolj učinkovito uporabiti vse naše energije in znanja. Del tega je tudi razmislek o tem, kako to doseči. Kdor je režiser_ka, naj doprinese z režijskimi veščinami, kdor je aktivist_ka, naj doprinese s političnim znanjem itd. Vse udeleženke_ce vabimo, da se še pred začetkom rezidence angažirajo pri pripravi na projekt z razmislekom o tem, kako lahko prispevajo.

Vse to ne velja le za rezidenco v Sloveniji, temveč tudi za vse procese , ki bodo, kot se nadejamo, sledili prvemu srečanju. Prepričane_i smo, da lahko na podlagi teh treh stebrov sprožimo zares učinkovite in vzdržne družbene spremembe.

 

POBUDNICE_KI:

Barbara Polajnar (KUD Transformator, Ne-festival, Maribor, Slovenija, http://kudtransformator.com/)

George Wielgus (Reboot the Roots, UK www.reboottheroots.org.uk and ULEX project, Cataluyna http://ulexproject.org/ ),

Joschka Köck (TdU Wien, Vienna, Austria, http://tdu-wien.at/ Doktorskištudent GZ in ekološke krize)

K sodelovanju vabimo ustvarjalke_ce Gledališča zatiranih, (gledališke) umetnice_ke in aktiviste_ke gibanj o podnebnih spremembah/okoljevarstvu različnih ozadij, ki bi želele_i na kakršen koli način nadaljevati z začetim delom tudi po rezidenci!

Aktivno želimo organizirati skupino ljudi, ki se bo spopadla z medsekcijskim zatiranjem. Toplo vabljene_i tudi tiste_i, ki se ne prepoznate v nobeni od zgoraj naštetih kategorij, saj nam gre kategoriziranje na živce. 🙂