• KAJ?

  Kaj pa zdaj?

 • KDAJ?

  13. 3. 2021

 • KJE?

  Facebook: https://www.facebook.com/CSKFP

Povezali smo se s KUD CSK France Prešeren za snemanje predstave Kaj pa zdaj? Predstava osnovana na tehnikah gledališča zatiranih postavlja okoljevarstvena vprašanja v kontekst aktualnih dogodkov – Mokrice, Kemis, Magna. Zadnje vprašanje, Kaj pa zdaj?, pa prepušča vam. Predstava je nastala v okvirju mednarodnega gibanja Resilient Revolt in bo na voljo na Facebook strani KUD CSK France Prešeren 13. 3. 2021.
KUD CSK France Prešeren Facebook stran: facebook.com/CSKFP

 • KAJ?

  Gledališka pedagogika za spodbujanje nenasilja

  KATIS delavnica

 • KDAJ?

  2. – 4. april 2021 \ Maribor

  28. – 30. maj 2021 \ Lendava

 • KJE?

  Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor

Temelj programa je osvobajanje posameznic in posameznikov preko gledališke pedagogike, katere teoretske osnove izhajajo iz Pedagogike zatiranih Paula Freira. Glavna ideja Freirea je, da izobraževanje vedno poteka vzajemno med učiteljem in učencem ter se ves čas učimo drug od drugega. Gledališka pedagogika ponuja vaje in igre za sodelovanje, spoštovanje in inkluzivnost vseh vpletenih.

Prijave sprejemamo v sistemu Katis in po e-pošti na naslov transformator.toslo@gmail.com do 26. marca 2021 za termin v Mariboru in do 21. maja 2021 za termin v Lendavi. Cena delavnice je 65,00 € in je v katalogu KATIS ovrednotena z 1 točko.

Več: kudtransformator.com/katis-delavnice

inexactart v slovenščini

Knjiga InExActArt: Avtopoietsko gledališče Augusta Boala – priročnik za delo z metodo gledališča zatiranih avtorice dr. Birgit Fritz kot priročnik ponuja številne praktične vaje, uvod in smernice delovanja gledališča zatiranih. Poleg osnovnih vaj pa nudi tudi praktično podporo pri gledališkem delu in razvoju forumskega gledališča. Ponudi številne primere dobre prakse različnih ustvarjalk in ustvarjalcev po celem svetu.

Z željo, da bralec ali bralka ujame vsaj delček igrivega duha Birgitinega dela, se v priročniku nizajo uporabne vaje za delo v skupini z metodo gledališča zatiranih. Od vaj prehaja na slikovno in forumsko gledališče ter estetiko gledališča zatiranih. Vso prakso pa podkrepi s teoretskimi premisleki in izhodišči o zatiranju, transkulturnosti ter različnih oblikah artivističnega dela, kar beremo v intervjujih in prispevkih. Knjiga se bere kot njen miselni tok, z njo vstopimo v svet njenih izobraževanj in delavnic, ob njih pa nam občasno prišepne še kakšen dodaten namig ali nasvet.
Ker je Kulturno umetniško društvo Transformator Birgitin otrok, kot to včasih sama izjavi, smo knjigi dodali še zelo kratek prerez delovanja KUD-a Transformator. V njem izpostavljamo tri projekte, ki prikazujejo način dela z uporabo gledališča zatiranih: Moje prav(lj)ice, Impro-forum in Upogljivi upor.

“Kljub temu da gledališče zatiranih velja za prakso, ki izhaja iz trdnih načel aktivizma, je v knjigi InExActArt: Avtopoietsko gledališče Augusta Boala – priročnik za delo z metodo gledališča zatiranih kar nekajkrat nedvoumno podana izpeljava, da je gledališče le vaja za revolucijo ali spremembo.” (Zala Dobovšek, Radio Študent)

Knjiga je torej hkrati priročnik s številnimi vajami in teoretsko delo, ki izpostavi vsebinske temelje in pomembna izhodišča za delovanje po metodi gledališča zatiranih.

Prevod: Jan Franc Podbrežnik
Urednici: Urša Adamič in Barbara Polajnar

Cena knjige: 25,00 EUR, brezplačna poštnina.

Svoj izvod InExActArta lahko naročite tukaj.

Na voljo pa je tudi brezplačni digitalni izvod knjige avtorice dr. Birgit Fritz: The Courage to Become: Augusto Boal’s Revolutionary Politics of the Body.
Čtivo lahko prenesete tukaj:
danzigunfried.com

Predstave v 2020/21

Oglejte si aktualni katalog predstav KUD Transformator tukaj.

KATALOG KULTURNO IZOBRAŽEVALNIH VSEBIN ZA ŠOLE

Oglejte si katalog vsebin za šole tukaj.