• KAJ?

  Z gledališčem do okoljskih sprememb, delavnica

 • KDAJ?

  17. april 2021, 16.00-20.00

 • KJE?

  na spletu prek aplikacije Zoom

Na brezplačni delavnici se bomo tokrat lotili vprašanj okoljske problematike in podnebnih sprememb.

Pri delu se bomo osredotočili na tehnike časopisnega gledališča in estetike zatiranih, s katerimi se bomo učili, kako na podlagi medijskih objav o okoljskih tematikah s pomočjo lastne iznajdljivosti in kreativnosti izdelati material za gledališko uprizarjanje. Na ta način se bodo udeleženci naučili ne le, kako predramiti in razgibati lastno domišljijo, ampak tudi, kako svoje ideje preoblikovati v učinkovite odrske slike in prizore ter jih izraziti na gledališki način. Pridružite se nam 22. 4. ob 16.00, še vedno na spletu (Zoom).
Prijave
do 17. 4. do 12.00 prek spletnega obrazca: klik do prijave

Delavnico bosta vodila Barbara Polajnar in Jaka Andrej Vojevec.

 • KAJ?

  Delavnica fizičnega gledališča

 • KDAJ?

  17. in 18. april 2021

 • KJE?

  Ljubljana (točna lokacija bo prijavljenim udeležencem posredovana naknadno)

   

Na dvodnevni delavnici bomo spoznali osnove fizičnega gledališča in principe skupinskega gledališkega delovanja v javnem prostoru. Osredotočili se bomo na vaje za ozaveščanje telesa, vzpostavljanje skupinske dinamike in ustvarjanje likov na podlagi utelešanja elementov, živali in materialov. Posvečali se bomo skupinskim fizičnim improvizacijam in ustvarjanju skupinskih kompozicij. Delavnica se bo zaključila s krajšimi urbano-artivističnimi akcijami v javnem prostoru.

Kaj bomo počeli:

– vaje za skupinsko pozornost,
– vaje za prevzemanje odločitev, kdaj voditi v skupini in kdaj podpreti predlog za delovanje,
– vaje za odrsko prezenco in prezenco v javnem prostoru,
– gradnja likov skozi utelešanje elementov (voda, ogenj, zemlja, zrak), utelešanje živali in utelešanje materialov,
– vaje za ustvarjanje kompozicij na odru in v javnem prostoru,
– uporaba gledališke improvizacije na odru in v javnem prostoru,
– gradnja likov na podlagi fizičnih lastnosti in stanj (drža, hoja …),
– vaje za kreiranje fizično stiliziranih likov,
– vaje za vzpostavljanje očesnega kontakta in nadzorovanje občinstva,
– kreiranje krajših urbano-artivističnih akcij v javnem prostoru.

Kdaj:

Sobota, 17. 4. (14.00-18.00)
Nedelja, 18. 4. (10.00-14.00)

Kje:

Ljubljana (točna lokacija bo prijavljenim udeležencem posredovana naknadno)

Prijave do 15. 4. na transformator.toslo@gmail.com

Prijavnina: 35,00 EUR

Mentorja:

Grega Močivnik kot igralec, performer in producent sodeluje pri vseh projektih skupine Ljud od leta 2007. Kot glavni protagonist in izvajalec je del mednarodno uspešnih projektov Invazije in Pocestnica, ki že deseto oz. osmo leto gostujeta po festivalih v Sloveniji in tujini. Deluje tudi kot mentor in koordinator brezplačnih odprtih vaj fizičnega interaktivnega gledališča Ljudov laboratorij, ki potekajo že deseto leto. Ob tem je sodeloval kot somentor in mentor pri izvajanju gledaliških delavnic doma in v tujini (Iran, Izrael, Portugalska, Belorusija, Romunija, Madžarska).

Nina Vombergar aktivno deluje na področjih fizičnega gledališča, gledališča zatiranih, improvizacijskega gledališča, performansa in sodobnega plesa. Svoje znanje je pridobivala pri več kot 70 mentorjih v Sloveniji in tujini, leta 2018 pa je diplomirala iz fizičnega gledališča na Atelier für physisches Theater (International School for Movement Acting) v Berlinu. Kot gledališka ustvarjalka, mentorica in sociologinja pri svojem delu združuje uporabo gledaliških metod z družbeno aktualnimi tematikami.

 

 

 

 • KAJ?

  Kaj pa zdaj?, predstava

 • KDAJ?

  22. april 2021, 20.00

 • KJE?

  na spletu prek aplikacije Zoom

Na dan Zemlje bo ekipa mladih artivistov Upogljivi upor v Žalcu uprizorila predstavo Kaj pa zdaj?

Zaradi nehvaležnih epidemioloških razmer bo predstava na ogled na spletu. Po predstavi vas vabimo še na pogovor z ustvarjalci.

Prijave na dogodek do 22. 4. do 12.00 (po e-mailu prejmete podatke za priključitev): klik do prijave

Več o predstavi pa tukaj.

 • KAJ?

  Čudovita Goga

 • KDAJ?

  4. maj 2021, 19.30

 • KJE?

  Na spletu / video prenos v živo

 • KAJ?

  Gledališka pedagogika za spodbujanje nenasilja

  KATIS delavnica

 • KDAJ?

  28. – 30. maj 2021

 • KJE?

  Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor

Temelj programa je osvobajanje posameznic in posameznikov preko gledališke pedagogike, katere teoretske osnove izhajajo iz Pedagogike zatiranih Paula Freira. Glavna ideja Freirea je, da izobraževanje vedno poteka vzajemno med učiteljem in učencem ter se ves čas učimo drug od drugega. Gledališka pedagogika ponuja vaje in igre za sodelovanje, spoštovanje in inkluzivnost vseh vpletenih.

Prijave sprejemamo v sistemu Katis in po e-pošti na naslov transformator.toslo@gmail.com do 24. maja 2021. Cena delavnice je 65,00 € in je v katalogu KATIS ovrednotena z 1 točko.

Več: kudtransformator.com/katis-delavnice

inexactart v slovenščini

Knjiga InExActArt: Avtopoietsko gledališče Augusta Boala – priročnik za delo z metodo gledališča zatiranih avtorice dr. Birgit Fritz kot priročnik ponuja številne praktične vaje, uvod in smernice delovanja gledališča zatiranih. Poleg osnovnih vaj pa nudi tudi praktično podporo pri gledališkem delu in razvoju forumskega gledališča. Ponudi številne primere dobre prakse različnih ustvarjalk in ustvarjalcev po celem svetu.

Z željo, da bralec ali bralka ujame vsaj delček igrivega duha Birgitinega dela, se v priročniku nizajo uporabne vaje za delo v skupini z metodo gledališča zatiranih. Od vaj prehaja na slikovno in forumsko gledališče ter estetiko gledališča zatiranih. Vso prakso pa podkrepi s teoretskimi premisleki in izhodišči o zatiranju, transkulturnosti ter različnih oblikah artivističnega dela, kar beremo v intervjujih in prispevkih. Knjiga se bere kot njen miselni tok, z njo vstopimo v svet njenih izobraževanj in delavnic, ob njih pa nam občasno prišepne še kakšen dodaten namig ali nasvet.
Ker je Kulturno umetniško društvo Transformator Birgitin otrok, kot to včasih sama izjavi, smo knjigi dodali še zelo kratek prerez delovanja KUD-a Transformator. V njem izpostavljamo tri projekte, ki prikazujejo način dela z uporabo gledališča zatiranih: Moje prav(lj)ice, Impro-forum in Upogljivi upor.

“Kljub temu da gledališče zatiranih velja za prakso, ki izhaja iz trdnih načel aktivizma, je v knjigi InExActArt: Avtopoietsko gledališče Augusta Boala – priročnik za delo z metodo gledališča zatiranih kar nekajkrat nedvoumno podana izpeljava, da je gledališče le vaja za revolucijo ali spremembo.” (Zala Dobovšek, Radio Študent)

Knjiga je torej hkrati priročnik s številnimi vajami in teoretsko delo, ki izpostavi vsebinske temelje in pomembna izhodišča za delovanje po metodi gledališča zatiranih.

Prevod: Jan Franc Podbrežnik
Urednici: Urša Adamič in Barbara Polajnar

Cena knjige: 25,00 EUR, brezplačna poštnina.

Svoj izvod InExActArta lahko naročite tukaj.

Na voljo pa je tudi brezplačni digitalni izvod knjige avtorice dr. Birgit Fritz: The Courage to Become: Augusto Boal’s Revolutionary Politics of the Body.
Čtivo lahko prenesete tukaj:
danzigunfried.com

Predstave v 2020/21

Oglejte si aktualni katalog predstav KUD Transformator tukaj.

KATALOG KULTURNO IZOBRAŽEVALNIH VSEBIN ZA ŠOLE

Oglejte si katalog vsebin za šole tukaj.