inexactart v slovenščini

Knjiga InExActArt: Autopoietsko gledališče Augusta Boala – priročnik za delo z metodo gledališča zatiranih avtorice dr. Birgit Fritz kot priročnik ponuja številne praktične vaje, uvod in smernice delovanja gledališča zatiranih. Poleg osnovnih vaj pa nudi tudi praktično podporo pri gledališkem delu in razvoju forumskega gledališča. Ponudi številne primere dobre prakse različnih ustvarjalk in ustvarjalcev po celem svetu.

Z željo, da bralec ali bralka ujame vsaj delček igrivega duha Birgitinega dela, se v priročniku nizajo uporabne vaje za delo v skupini z metodo gledališča zatiranih. Od vaj prehaja na slikovno in forumsko gledališče ter estetiko gledališča zatiranih. Vso prakso pa podkrepi s teoretskimi premisleki in izhodišči o zatiranju, transkulturnosti ter različnih oblikah artivističnega dela, kar beremo v intervjujih in prispevkih. Knjiga se bere kot njen miselni tok, z njo vstopimo v svet njenih izobraževanj in delavnic, ob njih pa nam občasno prišepne še kakšen dodaten namig ali nasvet.
Ker je Kulturno umetniško društvo Transformator Birgitin otrok, kot to včasih sama izjavi, smo knjigi dodali še zelo kratek prerez delovanja KUD-a Transformator. V njem izpostavljamo tri projekte, ki prikazujejo način dela z uporabo gledališča zatiranih: Moje prav(lj)ice, Impro-forum in Upogljivi upor.

Knjiga je torej hkrati priročnik s številnimi vajami in teoretsko delo, ki izpostavi vsebinske temelje in pomembna izhodišča za delovanje po metodi gledališča zatiranih.

Cena knjige: 25,00 EUR, brezplačna poštnina.

Svoj izvod InExActArta lahko naročite tukaj.

 • KAJ?

  Gledališče na spletišče

  KATIS delavnica

 • KDAJ?

  15. januar – 14. februar 2021

 • KJE?

  na spletu

Na e-izobraževanju se bomo posvetili igram in vajam, ki jih lahko uporabimo pri poučevanju ali na drugih skupinskih srečanjih v živo ali na daljavo. Igre spodbujajo povezovalno, pozitivno komunikacijo, sproščenost in višjo stopnjo pozornosti, koncentracijo pri spletnem poučevanju in srečevanju. Program temelji na pedagogiki zatiranih, ki je v tujini, predvsem Angliji, sicer že zelo razvita in sprejeta metoda v uradnih izobraževalnih programih, pri nas pa se znotraj institucij še zmeraj razvija ter išče prostor za uporabo.

Tehnike gledališke pedagogike so zabavne in zanimive, v njih vpletemo tako um kot telo, namen vaj pa je zelo raznolik. Vaje so aplikativne za delo v razredu oz. virtualno učenje in poučevanje. Gre za medsebojno učenje učenec-učitelj, ki poteka ves čas in je nasprotno ‘bančnemu’ načinu poučevanja, kjer učitelj ‘vlaga’ znanje v učenca. Najmanj, kar se učitelj lahko nauči od učenca je, kako ga učiti in kakšne so potrebe posameznega učenca.

S skupino bosta svoje izkušnje, znanje in ideje delili gledališki pedagoginji Barbara Polajnar in Jana Burger.

Prijave sprejemamo v sistemu Katis in po e-pošti na naslov transformator.toslo@gmail.com do 7. januarja 2021. Cena izobraževanja je 48,00 € in je v katalogu KATIS ovrednoteno z 1 točko.

Več o e-izobraževanju najdete tukaj.

 • KAJ?

  Gledališka pedagogika za spodbujanje nenasilja

  KATIS delavnica

 • KDAJ?

  2. – 4. april 2021

  28. – 30. maj 2021

 • KJE?

  Maribor in Lendava

Temelj programa je osvobajanje posameznic in posameznikov preko gledališke pedagogike, katere teoretske osnove izhajajo iz Pedagogike zatiranih Paula Freira. Glavna ideja Freirea je, da izobraževanje vedno poteka vzajemno med učiteljem in učencem ter se ves čas učimo drug od drugega. Gledališka pedagogika ponuja vaje in igre za sodelovanje, spoštovanje in inkluzivnost vseh vpletenih.

Cilj programa je zavedanje in razumevanje družbenih neenakosti med spoli na interaktiven, sodelujoč in vključujoč način, razvijanje varnega prostora za deljenja osebnih zgodb ter gradnja skupnosti in povezanosti skupine, ki vodi do sprememb posameznika in družbe.

S skupino bosta svoje izkušnje, znanje in ideje delili gledališki pedagoginji Barbara Polajnar in Jana Burger.

Prijave sprejemamo v sistemu Katis in po e-pošti na naslov transformator.toslo@gmail.com do 26. marca 2021 za termin v Mariboru in do 21. maja 2021 za termin v Lendavi. Cena delavnice je 65,00 € in je v katalogu KATIS ovrednotena z 1 točko.

Več o delavnici najdete tukaj.

Predstave v 2020/21

Oglejte si aktualni katalog predstav KUD Transformator tukaj.

KATALOG KULTURNO IZOBRAŽEVALNIH VSEBIN ZA ŠOLE

Oglejte si katalog vsebin za šole tukaj.