Namenite nam del dohodnine

Od 2021 lahko del dohodnine namenite svoji najljubši nevladni organizaciji ali več njim. Da podprete delovanje KUD Transformator, izpolnite ta obrazec in ga pošljete na pristojni davčni urad (seznam).

Sicer vse info tukaj.

Srčna hvala <3

 • KAJ?

  2. Konferenca gledališča zatiranih

 • KDAJ?

  11. in 12. 11. 2021

 • KJE?

  Ljubljana

Vabljene_i na 2. mednarodno Konferenco gledališča zatiranih v Sloveniji: Gledališče zatiranih za krepitev moči skupnosti!

Novembra v Ljubljano prihaja že druga dvodnevna Transformatorjeva mednarodna konferenca gledališča zatiranih, in sicer z jasnim namenom: gledališče zatiranih prepoznati in predstaviti kot potencialno orodje za krepitev moči skupnosti ter najti načine za njegovo optimalno implementacijo, tako na slovenskih kot mednarodnih tleh. V ta namen bodo svoje izkušnje, metode, uspehe in ovire predstavljale_i slovenske_i in mednarodne_i avtorice_ji, in sicer v sklopih, ki predstavljajo različna področja delovanja gledališča zatiranih in morebitna prizorišča za krepitev moči skupnosti.

Več o dogodku tukaj.

 • KAJ?

  Katis seminar: Gledališče za trajnostni razvoj

 • KDAJ?

  19.-21. 11. 2021

 • KJE?

  na spletu

Vabimo na nov Katis seminar: Gledališče za trajnostni razvoj, tridnevno usposabljanje, ki temelji na teoretskih osnovah Pedagogike zatiranih Paula Freira. S pristopi gledališča za družbene spremembe bomo na usposabljanju gradili komunikacijske veščine strpnejših in vključevalnih odnosov, ki preko kritičnega mišljenja vzpostavljajo bolj solidarno družbo. Gre za metodo interaktivnega sodelovanja in izkustvenega učenjenja. Seminar je ovrednoten z 1 Katis točko.

Rok za prijavo je 15. 11. 2021 (sistem Katis ali email na transformator.toslo@gmail.com).
Več o seminarju pa tukaj.

inexactart v slovenščini

Knjiga InExActArt: Avtopoietsko gledališče Augusta Boala – priročnik za delo z metodo gledališča zatiranih avtorice dr. Birgit Fritz kot priročnik ponuja številne praktične vaje, uvod in smernice delovanja gledališča zatiranih. Poleg osnovnih vaj pa nudi tudi praktično podporo pri gledališkem delu in razvoju forumskega gledališča. Ponudi številne primere dobre prakse različnih ustvarjalk in ustvarjalcev po celem svetu.

Z željo, da bralec ali bralka ujame vsaj delček igrivega duha Birgitinega dela, se v priročniku nizajo uporabne vaje za delo v skupini z metodo gledališča zatiranih. Od vaj prehaja na slikovno in forumsko gledališče ter estetiko gledališča zatiranih. Vso prakso pa podkrepi s teoretskimi premisleki in izhodišči o zatiranju, transkulturnosti ter različnih oblikah artivističnega dela, kar beremo v intervjujih in prispevkih. Knjiga se bere kot njen miselni tok, z njo vstopimo v svet njenih izobraževanj in delavnic, ob njih pa nam občasno prišepne še kakšen dodaten namig ali nasvet.
Ker je Kulturno umetniško društvo Transformator Birgitin otrok, kot to včasih sama izjavi, smo knjigi dodali še zelo kratek prerez delovanja KUD-a Transformator. V njem izpostavljamo tri projekte, ki prikazujejo način dela z uporabo gledališča zatiranih: Moje prav(lj)ice, Impro-forum in Upogljivi upor.

“Kljub temu da gledališče zatiranih velja za prakso, ki izhaja iz trdnih načel aktivizma, je v knjigi InExActArt: Avtopoietsko gledališče Augusta Boala – priročnik za delo z metodo gledališča zatiranih kar nekajkrat nedvoumno podana izpeljava, da je gledališče le vaja za revolucijo ali spremembo.” (Zala Dobovšek, Radio Študent)

Knjiga je torej hkrati priročnik s številnimi vajami in teoretsko delo, ki izpostavi vsebinske temelje in pomembna izhodišča za delovanje po metodi gledališča zatiranih.

Prevod: Jan Franc Podbrežnik
Urednici: Urša Adamič in Barbara Polajnar

Cena knjige: 25,00 EUR, brezplačna poštnina.

Svoj izvod InExActArta lahko naročite tukaj.

Na voljo pa je tudi brezplačni digitalni izvod knjige avtorice dr. Birgit Fritz: The Courage to Become: Augusto Boal’s Revolutionary Politics of the Body.
Čtivo lahko prenesete tukaj:
danzigunfried.com

KATALOG KULTURNO IZOBRAŽEVALNIH VSEBIN ZA ŠOLE

Oglejte si katalog vsebin za šole tukaj.