KRIK: PRVI GLAS

Avtorska predstava v nastajanju

06. 7. 2023
ob 20h, FKK (Kostanjevic
a)
https://festivalkulturekostanjevica.si/event-directory/
15. 7. 2023
ob 19h, festival FUGA, Koper
https://www.gledalisce-koper.si/repertoar/krik-prvi-glas/
19. 8. 2023
Ne-festival (Gornji Grad)
https://kudtransformator.com/ne-festival/

Avtorski projekt KRIK: PRVI GLAS problematizira temo spolnih zlorab otrok, ki jo s predstavo kot umetniško gesto postavlja v ospredje družbenega diskurza. Prizadeva si za prekinitev molka in detabuizacijo obravnave žrtev spolnega nasilja. Statistike kažejo, da je v povprečju vsak peti posameznik doživel vsaj neko obliko spolnega nadlegovanja, med katerimi se jih največ zgodi v družinskem okolju ali s strani oseb, ki jim zaupamo. Zakonska zaščita posameznikov je še vedno minimalna, javnost pa dialog o spolnem nasilju prav tako potiska v ozadje. Predstava se zato tematike loteva raziskovalno, z namenom preizpraševanja civilizacijskih in etičnih vzorcev, ter si prizadeva za destigmatizacijo žrtev spolnih zlorab. Projekt pomeni nenehno preizpraševanje, neustavljivo potrebo po izražanju.

Dogodek sestavljata dva dela; predstava, ki vprašanja zlorabe razpira skozi gledališko formo, ter pogovor s strokovnjaki, ki se odziva na obravnavane teme. Projekt je zastavljen kot živ organizem, ki se bo razvijal še naprej, in tako gledalcem kot ustvarjalcem pomenil platformo za odprt dialog o tabuiziranih temah.

Premiero je predstava doživela 18. novembra, torej na dan, ki je pred sedmimi leti prav na pobudo Slovenije postal evropski dan boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. 

Nekaj besed o kolektivu:

Predstava je nastala kolektivno, na pobudo igralca Jureta Žavbija, v sodelovanju z igralko Laro Wolf in dramaturginjama Katjo Markič in Uršo Majcen. Kolektiv zanimajo teme družbene neenakosti, odprava stigmatizacije posameznikov na podlagi socialnega položaja in detabuizacija spolnosti.

Avtorji predstave: Jure Žavbi, Lara Wolf, Katja Markič, Urša Majcen, Igralca: Jure Žavbi, Lara Wolf, Dramaturginji: Urša Majcen, Katja Markič, Kostumografka: Nika Dolgan, Koreograf: Žigan Krajnčan, Oblikovalka zvoka: Mary Anne Blanche, Oblikovalec luči:  Domen Lušin, Tehnični sodelavec: Aljoša Živadinov Zupančič, Fotografinja: Ana Šink Krenner, Avtor grafične podobe: Oskar Miketič, Produkcija: KUD Transformator, Koprodukcija: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Pogovor z gledalci vodijo: Združenje za MOČ

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo