Vrvica, ki je rešila svet

Predstava Vrvica, ki je rešila svet obuja tradicionalni način pripovedovanja zgodb s pomočjo figuric iz vrvice. Pripoved izhaja iz bogate inuitske mitologije in otroke popelje od nastanka sveta pa vse do današnjih dni. Ves ta čas sožitje ljudi z naravo spremljajo Kalupaliki, bitja iz inuitske mitologije z zeleno kožo in dolgimi kremplji, pol ribe pol ljudje. Kalupaliki v zgodbi varujejo naravo in skrbijo za ravnovesje med njo in človekom, s svojo grožnjo pa opozarjajo, kako nevarno je, če se to ravnovesje poruši. Predstava skozi starodavno pravljico nagovarja gledalce, naj se zavejo nevarnosti, ki jo predstavljajo podnebne spremembe, in premislijo, kaj lahko sami naredijo, da do nje ne bi prišlo.

Režiser in avtor besedila: Jaka Andrej Vojevec
Izvajalke in izvajalci: Barbara Polajnar, Jaka Andrej Vojevec in Danijela Zajc ali Jan Franc Podbrežnik
Dramaturginja: Urša Adamič
Oblikovalka, video: Urša Rahne
Stiki z javnostjo: Anamarija Nađ in Jelka Šutej Adamič
Produkcija: KUDTransformator, Barbara Polajnar

Po predstavi po dogovoru sledijo delavnice: Izolacija DNK / Figurice iz vrvice / Oblečene figurice

Izolacija DNK

V gledališki predstavi Vrvica, ki je rešila svet, si mati z vrvico pomaga, da najde svojo hčer. Malo drugačna in vendar pomembna nit pa se nahaja tudi v vsaki celici vašega telesa. To je DNK vijačnica, ki si jo lahko predstavljamo kot ogrlico na katero so kot biseri nanizani geni. Geni določajo našo obliko telesa, barvo las in oči ter številne druge lastnost. DNK se nahaja prav v vsakem živem organizmu.

Na delavnici izolacije DNK boste lahko iz svoje sline s pomočjo ananasovega soka, detergenta in soli zagledali svojo verigo DNK.

Foto: Amadej Canjuga