Mednarodni projekt Arty

Mednarodni projekt Arty je potekal med 28. julijem in 9. avgustom 2014 v Smederevu v Srbiji. Vključeval  je mlade iz štirih držav: Slovenije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške in ga je preko programa Youth in Action financirala Evropska komisija.

Odprava iz Slovenije, ki jo je organiziralo Kulturno umetniško društvo Transformator, je štela 10 udeležencev, starih med 18 in 24 let, ki so z več ali manj izkušnjami pripotovali v Smederevo, kjer se je program odvijal. Vsebinski del programa je vodila lokalna gledališka skupina PATOS Smederevo, temeljil pa je na pristopu interkulturnega učenja skozi gledališče. Namen je bil, da skozi gledališke tehnike razbijemo stereotipe in tabuje, in da se med udeleženci okrepi toleranca, razumevanje in nenazadnje tudi prijateljstvo.

Vsak dan so potekale osemurne delavnice, na katerih smo švicali, se učili gledališke igre, veščin improvizacije itd.  Zadnji dan programa smo na glavnem trgu v Smederevu izvedli zaključni performans, ki je bil sestavljen iz različnih izdelkov, ki smo jih ustvarili na delavnicah. Ogledalo si ga je številčno občinstvo.

Dovolj časa je bilo tudi za neformalno druženje, spletanje novih poznanstev in prijateljstev ter za zabavo. Naj naša izkušnja zaživi še skozi slike.

Poročilo pripravila: Matej Žalig in Lucija Klun