Šola Gledališča zatiranih

Angažirano, gledališko, izvirno, kolektivno, transformativno, humorno, družbenokritično – Šola gledališča zatiranih

Pekarna Magdalenske mreže in Kolektiv ZIZ vsako leto organizirata Šolo Gledališča zatiranih.

Šola Gledališča zatiranih je večdnevno intenzivno izobraževanje o uporabi gledališča kot orodja za doseganje družbenih sprememb z uporabo metodologije in gledaliških tehnik Gledališča zatiranih v teoriji in praksi. Poudarek je na forumskem, časopisnem in slikovnem gledališču ter estetiki gledališča zatiranih, obravnavamo tudi osnove gledališke pedagogike in jokeringa.

Gledališče zatiranih je metoda ustvarjanja družbeno angažiranega gledališča. Zaradi njene aplikabilnosti je pogosto uporabljena za izobraževalne namene ali  kot orodje za doseganje socialne pravičnosti.  Režiser, politik in pisec Augusto Boal je metodo začel razvijati v 60ih letih 20. stoletja v rodni Braziliji, različne tehnike te metode pa so se kasneje razširile v skoraj sto različnih držav po vsem svetu. Z uporabo Gledališča zatiranih vzpostavljamo prostor, v katerem govorimo o temah, ki sicer niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Tako omogočamo vzpostavljanje dialoga in interaktivnost, razjasnjujemo vprašanja in raziskujemo poti za boj proti neenakostim, diskriminaciji, rasizmu, krivicam in drugim problemom zatiranosti, ki morda na prvi pogled niso povsem vidni ali očitni.

Tekom  izobraževanja udeleženke in udeleženci pripravijo predstavo po metodologiji GZ. Delavnica poteka v več sklopih izobraževalnega dela, z zaključno produkcijo pa zaokrožimo Šolo Gledališča zatiranih.

Tehnike Gledališča zatiranih so prijazne do ne-igralk­_cev, zato predhodne gledališke izkušnje niso pogoj za udeležbo.

Izobraževanje je namenjeno vsem, ki se želijo spoznati z metodo gledališča zatiranih in izpopolniti svoje gledališko ali aktivistično delovanje.

Šola GZ poteka v Mariboru.

***

Projekt sofinancirata: Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino.

Producent: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Izvajalec: Kolektiv ZIZ