VRVICA, KI JE REŠILA SVET

Predstava Vrvica, ki je rešila svet obuja tradicionalni način pripovedovanja zgodb s pomočjo figuric iz vrvice. Pripoved izhaja iz bogate inuitske mitologije in otroke popelje od nastanka sveta pa vse do današnjih dni. Ves ta čas sožitje ljudi z naravo spremljajo Kalupaliki, bitja iz inuitske mitologije z zeleno kožo in dolgimi kremplji, pol ribe pol ljudje. Kalupaliki v zgodbi varujejo naravo in skrbijo za ravnovesje med njo in človekom, s svojo grožnjo pa opozarjajo, kako nevarno je, če se to ravnovesje poruši. Predstava skozi starodavno pravljico nagovarja gledalce, naj se zavejo nevarnosti, ki jo predstavljajo podnebne spremembe, in premislijo, kaj lahko sami naredijo, da do nje ne bi prišlo.
Po predstavi po dogovoru sledijo delavnice.

IZOLACIJA DNK

V gledališki predstavi Vrvica, ki je rešila svet, si mati z vrvico pomaga, da najde svojo hčer. Malo drugačna in vendar pomembna nit pa se nahaja tudi v vsaki celici vašega telesa. To je DNK vijačnica, ki si jo lahko predstavljamo kot ogrlico na katero so kot biseri nanizani geni. Geni določajo našo obliko telesa, barvo las in oči ter številne druge lastnost. DNK se nahaja prav v vsakem živem organizmu. Na delavnici izolacije DNK boste lahko iz svoje sline s pomočjo ananasovega soka, detergenta in soli zagledali svojo verigo DNK.

THE STRING THAT SAVED THE WORLD

The performance revives traditional storytelling aided by string figures. The narrative derives from the rich Inuit mythology and leads the spectator all the way from the creation of the world to modern times. Throughout the ages humanity’s coexistence with nature is monitored by the Kalupalik, mythological beings with green skin and sharp claws, half human, half fish. In our story the Kalupalik act as nature’s guardians, preserving the balance between nature and humans. They personify the threat posed by destroying this fragile balance. Through this ancient fairy-tale the performance implores the spectators to realise the danger that climate change presents to us and consider how they can prevent it from happening.

Režiser in avtor besedila: Jaka Andrej Vojevec
Izvajalke in izvajalci: Barbara Polajnar, Jaka Andrej Vojevec in Danijela Zajc ali Jan Franc Podbrežnik
Dramaturginja: Urša Adamič
Oblikovalka, video: Urša Rahne
Fotografija: Amadej Canjuga
Odnosi z javnostmi: Anamarija Nađ in Jelka Šutej Adamič
Produkcija: KUD Transformator, Barbara Polajnar

Predstava je bila na platformi Zlata paličica uvrščena v katalog kakovostnih uprizoritev za otroke in mladino. Spletna platforma Zlata paličica je referenčna baza za iskanje in prvo spoznavanje kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino.