Kaj pa se je zgodilo TAGZ’ga?, 2.12.2015 ob 20.00, Klub Gromka

V oktobru in novembru se je skupina mladinskih delavcev in delavk usposabljala za mentorje in mentorice v tehnikah gledališča zatiranih na Transformatorjevi Akademiji Gledališča Zatiranih (TAGZ). V tem času se je zgodilo marsikaj, prav tako smo obravnavali različne aktualne in pereče družbene problematike, ki jih bomo v obliki zaključne produkcije predstavili širši javnosti. Vabljeni in vabljene, da skupaj s starimi in novimi mački v tehnikah gledališča zatiranih skočite v morje aktivizma, gledališča in pedagogike zatiranih tudi vi. Plavanje še nikoli ni bilo tako vznemirljivo!

Izvedba in produkcija: TAGZ in KUD Transformator

Sošolca nikar - 5 prizorov nasilja (predstavitev metodologije) 10. 11. 2015, ob 20.00, Klub Gromka.

Gre za pet forumskih prizorov, ki smo jih KUD Transformator skupaj z Društvom Ključ pripravili kot del razvoja metodologije za nagovor srednješolcev k nenasilnemu vedenju. V razredu smo tako, posedeni v klopi med razred, odigrali dva do tri prizore, mlade pa spodbujali h generiranju idej, kaj lahko posameznik, žrtev nasilja stori.

Metodo smo preizkusili v mnogih srednjih šolah po Ljubljani, letos pa jih prenašamo na fakultete, kjer bodoče strokovnjake seznanjamo s stanjem in jih pripravljamo na reakcijo.

Izvedba: KUD Transformator


Impro Forumsko gledališče, 7.10.2015, ob 20h, Klub Gromka

Imate težave s prebavo novic v dnevnih medijih?
Se počutite nevid(e)ni, neslišani ali neupoštevani?
Ne marate kupovati v H&M, Zari, Hoferju ali Lidlu in podpirati potrošniške kulture?
Vas muči nespečnost zaradi krivic, ki se na dnevni ravni dogajajo okrog vas?
Verjamete, da so spremembe možne?

Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili z “Da”, smo pravi naslov za vas. Družina Transformator bo poskrbela za vas in vaše skrbi. S sladokusno in ravno prav začinjeno metodo, ki združuje gledališče, aktivizem, ščepec čuta za socialne problematike in željo po spremembi, bodo člani družine Transformator vaše predloge na podlagi konkretnih situacij tvorili v improvizirano forum predstavo.

​Forumsko gledališče – igralci odigrajo kratek prizor, v katerem je jasno prikazana oseba, ki je zatirana, in oseba, ki zatira. Tehnika sloni na improvizaciji igralcev in gledalcev v enem (gled-igralcev). Intervencije potekajo ena za drugo, nikoli istočasno, ko gled-igralci odigrajo svoje predloge za soočanje s situacijo in jo fizično pokažejo na odru. V forumskem gledališču most in kontakt med gledalci in igralci vzpostavlja moderator – joker, ki gledalce spodbuja k aktivni participaciji, diskusiji in premisleku. V forumski predstavi se z gledališkim orodjem obravnava možnosti za družbene spremembe – gre za refleksijo realnosti in vajo za akcijo v prihodnje v situacijah v življenju.

Izvedba in produkcija: KUD Transformator

IMPROZATIRANJE, GLEDALIŠČE ZATIRANIH: OSEBNO = POLITIČNO in DELO (NI) IN IGRA, 24.06.2015, ob 20.00, Klub Gromka

Predstavili se vam bodo izvajalci delavnic na Ne-festivalu in vam v obliki aktivnosti pokazali, kakšno znanje bodo na Ne-festivalu prenašali na udeležence. In kaj sploh je Ne-festival bomo tudi povedali. Obenem vam bomo predstavili jesenski delavniški sklop, ki se ga boste lahko brezplačno udeležili. Pridite in spoznajte izvajalce delavnic IMPROZATIRANJE, GLEDALIŠČE ZATIRANIH: OSEBNO = POLITIČNO in  DELO NI IN IGRA.

ZAIGRANO DELO, 20. 5. 2015, ob 20.00, Klub Gromka

Želite, da v vaša jadra zapiha svež veter?
Potrebujete novo vizijo, kreativne in inovativne rešitve?
Čutite, da imate še neizkoriščene potenciale?

ZA VAS IMAMO EKSKLUZIVNO PONUDBO!
POSTANITE KREATORJI SVOJE USODE IN DEL TE ČUDOVITE ZGODBE, KOT JE ŠE NI BILO!
Samo en korak vas loči do … ZAIGRANEGA DELA!

Na problematiko prekarnega dela velja opozarjati na več načinov. S projektom Zaigrano delo – gledališče ter izobraževanje kot ključ do dostojnega dela, želimo to storiti s forumsko predstavo, ki preko resničnih življenjskih izkušenj spregovori o različnih in vse bolj prisotnih prekarnih oblikah delovnih razmerij in njihovih posledicah skozi univerzalni jezik gledališča. Ta je osnova za proučevanje in analizo prisotnih družbenih pojavov, spodbujanje kritičnega dialoga ter iskanje možnih rešitev. Kdo vse se lahko identificira kot prekarni delavec, kaj imajo ti skupnega, s kakšnimi težavami se soočajo in vrsto drugih vprašanj bomo odprli tekom predstave Zaigrano delo ter obenem iskali rešitve na področju prekarnega dela.

Izvedba: Gledališka skupina zaTO (Sara Bolkovič, Natalya Chernova, Rajko Grimšič, Enja Kaličanin, Sara Kosirnik, Tajda Logar, Katja Ropret Perne, Tamara Zaner)

Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!’, katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije.

Gledališče na klic: Transformiramo ZA ljudi in Z ljudmi, 22. 4. 2015, ob 20.00, Klub Gromka

Na tokratnem sredinem zatiranju bomo kot ‘Gledališče na klic’ poskusili odgovoriti na vaše predloge in vprašanja situacij zatiranje iz prve roke. Gledalci boste povabljeni, da z nami delite konkretne situacije zatiranja, ki jih bomo samo za vas sveže in vroče uprizorili v kratko forumsko predstavo ter skupaj z vami, gled-igralci iskali alternative in načine soočenja z zatirajočimi situacijami.

Gledališko-aktivistična skupina Transformator ne želi producirati visoke umetnosti, ampak se približati ljudem. Transformatorji in Transformatorke svojo ustvarjalno energijo črpamo iz aktualno-družbenih tematik ter jih publiki (gled-igralcem) ponujamo v okus, obdelavo, preoblikovanje in konstruktivno kritiko. Naša  specialiteta je delovanje po principu ‘gledališče na klic’. Sladostrastno, izvirno, humorno in radodarno gledališko kuhinjo začinjamo z drznimi intervencijami – po potrebi in ad hoc. Ko zapiha transformatorski duh, vzplamtita ognjeviti socialni čut in potreba po spremembah in transformacijah. Skratka, uporništvo še nikoli ni bilo tako zabavno, koristno in z razlogom.

Kulturno umetniško društvo Transformator ali krajše KUD Transformator je bilo ustanovljeno januarja 2012 iz potrebe po širjenju in nadgrajevanju gledališko-aktivističnega poslanstva, in sicer predvsem, a ne izključno v tehnikah gledališča zatiranih, za izvajanje katerih so se člani gledališko-aktivistične skupine predhodno usposabljali

Izvedba in produkcija: KUD Transformator

Roka tako, roka tako, 18. 3. 2015, ob 20.00, Klub Gromka

Danes se zdi, da so najbolj potrošni “material” delavci. Zdi se, da so dobrine pomembnejše od vrednot in denar več vreden kot človek. V sistemu investitorjev, izvajalcev in podizvajalcev izvedbo diktira denar in delavec je postavljen pred “izbiro” pokori se ali pa pojdi.

Kako spremeniti sistem, ki dopušča take anomalije?
 Kje iskati nasvete in pomoč?
Kako preživeti na trgu dela?
Pridite, iščimo rešitve skupaj!

Izvedba: KUD Transformator

Izbira ne-izbire, 25. 2. 2015, ob 20.00, Klub Gromka

Draga izbira,
ne vem, kako naj izberem temo za predstavo o izbiri ne-izbire. In kako naj jo zapakiram, da bo privlačna? Kje naj dogodek oglašujem? Na Fb-ju, preko e-maila, naj pošljem pismo? V kakšnem fondu naj napišem napovednik? PRED VAMI JE PONUDA MESECA! Ena predstava za ceno dveh. Na izbiro imate 10 predstav.
No… V bistvu sploh nimate izbire, vse predstave so iste.

Izvedba ekipa Vse ali nič.

Produkcija: Zavod BOB, Kulturno umetniško društvo Transformator.
Mentorji: Metka Bahlen Okoli, Barbara Polajnar in Jaka Andrej Vojevec.

​Projekt ‘Vse ali nič’ je nastal z namenom opolnomočenja mladih za reševanje vsakodnevnih stisk in z namenom dati javni glas tistim, ki ga nimajo ali pa se njihovega glasu ne sliši. V projektu izhajamo iz lastnosti, potreb in vrednot udeleženih, ki s svojimi stališči aktivno oblikujemo pogled na vsebinska izhodišča v projektu, ki izhajajo iz aktualnih tem med mladimi in v družbi nasploh.

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Med dvema zidovoma: Bralna uprizoritev z videoprojekcijo, 21.01 2015, ob 20h Klub Gromka

Med dvema zidovoma je predstava, ki se ukvarja s problematiko Palestincev, ki so od ustanovitve države Izrael, torej že več desetletij, podvrženi sistematičnemu kršenju temeljnih pravic. Medijsko poročanje o teh problematikah je pomanjkljivo, ponekod celo zavajajoče in cenzurirano. Projekt na eni strani preučuje svetovno medijsko poročanje o izraelsko-palestinski problematiki in se na drugi strani prek palestinske literature ukvarja z intimnimi izkušnjami Palestincev, ki jih ti dnevno doživljajo na okupiranih območjih. Raziskuje razpoke med družbeno realnostjo življenja Palestincev in dojemanjem te realnosti na “Zahodu”.

Podlaga za raziskavo in ustvarjanje njenega produkta – predstave – se na eni strani opira na medijske reprezentacije, ki jih na drugi strani sooča s patologijami, ki so se tekom okupacije razvile v sami palestinski družbi. Podlago za slednje projekt najde v delu palestinske pesnice in dramatičarke Dalie Taha z naslovom Keffiyeh Made in China.

Predstava v Klubu Gromka bo delno potekala kot prikaz avdio-vizualnega materiala iz premiere predstave, ki se je zgodila 20. novembra 2014 v Trubarjevi hiši literature in delno kot bralna uprizoritev dramske predloge predstave.

Avtorja koncepta: Nina Vombergar in Jaka Andrej Vojevec
Dramaturgija: Urša Adamič
Literarna predloga: Dalia Taha – Keffiyeh Made in China.
Prevod: Nina Vombergar
Zvočna podlaga: posnetki iz Gaze
Priprava zvočne podlage in tehnika: Radio Študent
Oblikovanje gledališkega lista: Jasmina Ploštajner
Strokovna podpora in pomoč: Nada Pretnar
Producent: Kulturno umetniško društvo Transformator
Koproducenta: MKL Trubarjeva hiša literature in Pekarna Magdalenske mreže.
Partner: Radio Študent

Zasedba:
Palestinci: Neja Šmid, Mark Džamastagić, Nina Vombergar, Grega Simčič, Lucija Klun, Matej Žalig.
Vojak: Jernej Čampelj (na posnetku)
Vojakinja: Vesna Vončina (na posnetku)
Glasbenik (na arabski lutnji): Marko Korošec (na posnetku)
Poročevalci s terena: novinarji Radia Študent (na posnetku)

Organizator: Kulturno umetniško društvo Transformator v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev BDS Slovenija

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.