Gledališče za individualne in družbene spremembe, 19. 10. 2016 ob 20.00, Klub Gromka

Novo sezono programa “Zatiranja v Gromki” odpiramo s filmsko projekcijo o režiserju, politiku in piscu, Augustu Boalu ter Gledališču zatiranih, ki se uporablja v gledališko-aktivistične, pedagoške in izobraževalne namene, lahko pa ima tudi terapevtske učinke.
Po filmu sledi pogovor z gosti Uršo Adamič (dramaturginjo), Metko Bahlen Okoli (mentorico gledališča zatiranih), Tinom Grabnarjem (režiserjem) in Aljo Lobnik (kritičarko), s katerimi bomo odpirali vprašanja na temo ali lahko z gledališčem dosegamo individualne in družbene spremembe.

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Lepo je v naši domovini biti prekerc/ka (forumska predstava), 6.4.2016, ob 20.oo, Klub Gromka

Koliko vas je že na lastni koži ali pa skozi kožo nekoga poznanega izkusilo položaj, ko je v žepu zevala luknja, in si komaj čakal tisti dan v mesecu, za katerega si trdo garal, in potem, ko je le napočil, s cmokom v grlu, zrl v številke in se zavedel, da so te pravkar pošteno biiiiiiiipnili? Kolikokrat so vas na razgovoru za delo vprašali, če imate študentsko napotnico ali S.P. in vas gladko odslovili, ker niste imeli za njih zaželenega statusa? Ste že izkusili neenakomerno razporeditev delovnih ur, ko ste en mesec dobili komaj kaj dela, naslednjega pa si niste morali oddahniti niti za en dan? Vkakšen položaj vas potiskajo take oblike dela? Si lahko privoščite samostojno življenje, prenovo stanovanja, načrtujete počitnice in greste po nakupih ne da bi bili pozorni na vsak cent, ki ga zapravite?
Kaj nam je v takšnih in podobnih trenutkih/situacijah storiti, bomo Vsealiničevci, skupaj z gled(alci)-igralci razkrivali v forumski predstavi* na temo prekernega dela. Izhajali bomo iz konkretne izkušnje, znane osebe, na znanem kraju in ob znanem času.

Nastopajo: ekipa Vse ali nič
Produkcija: Zavod BOB, Kulturno umetniško društvo Transformator.
Mentorji: Metka Bahlen Okoli, Barbara Polajnar in Jaka Andrej Vojevec.

Projekt ‘Vse ali nič’ je nastal z namenom opolnomočenja mladih za reševanje vsakodnevnih stisk in z namenom dati javni glas tistim, ki ga nimajo ali pa se njihovega glasu ne sliši. V projektu izhajamo iz lastnosti, potreb in vrednot udeleženih, ki s svojimi stališči aktivno oblikujemo pogled na vsebinska izhodišča v projektu, ki izhajajo iz aktualnih tem med mladimi in v družbi nasploh.

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Impro forum: Vsak dan je dan žena, 16.3.2016, ob 20.00, Klub Gromka

Na tokratnem sredinem zatiranju bodo za vas vse o ženskah in za ženske v obliki improvizirane forumske predstave nastopile Transformatorke Nina Milavec, Yuliya Molina, Barbara Polajnar, Ankica Radivojević, Tina Stibilj in Neja Šmid. Marčevsko zatiranje v Gromki bo tokrat posvečeno dnevu žena in ženskam, zato vabljene in vabljeni vsi, ki menite, da je vsak dan dan žena.

​Izvedba in produkcija: KUD Transformator

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Filmska projekcija: Suffragette, 17. 2. 2016, ob 20.00, Klub Gromka

Na tokratnem sredinem zatiranju bomo v sodelovanju z ZIZ odprli tematiko neenakosti razmerij moči med spoli in si ogledali film Suffragette. Film ima angleške podnapise. Po filmu bomo odprli prostor za debato na tematiko, ki jo obravnava film.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=056FI2Pq9RY

Skupina ZIZ se je oblikovala po tridnevni delavnici v tehnikah gledališča zatiranih “Soba za ženske”, februarja 2013. ZIZ deluje po metodi gledališča zatiranih in pri tem preizprašuje razmerja moči v družbi, neenakosti med spoli ter identitete posameznikov in posameznic v sodobni družbi.

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Outopia: Vaja iz participativne demokracije, 6. 1. 2016, ob 20.00, Klub Gromka

Zadnje novice:”V deželi Outopia se je zgodilo nemogoče! Po vstaji nezadovoljnih množic je ljudstvo odstavilo oholo politično elito in oblast prevzelo v svoje roke. Izpolnjen je dolgoletni sen nezadovoljnih državljank in državljanov, ki so se odločili uvesti novo obliko družbeno-politične ureditve. Ta temelji na načelih enakosti, solidarnosti, pravičnosti in participatorne demokracije. V naši deželi je oblast končno spet ljudska, od ljudi, za ljudi!”

Takšen scenarij ponuja Outopia, interaktivna predstava, ki vabi udeležence, da preizkusijo slasti in pasti političnega odločanja. Kdo izmed nas še ni pomislil, da bi sam gotovo bolje vodil državo kot pa t.i. demokratično izvoljeni politiki, ki nam vladajo? Tu je priložnost, da se poizkusite v praksi. Postanite poslanci novega ljudskega parlamenta Outopie in tvorno sooblikujte prihodnost države. Moč je končno v vaših rokah. A pozor, moč prinaša tudi odgovornost. Se vam bo posrečilo premagati vse ovire in popeljati deželo v boljši jutri, v resnično utopijo?

Zasnova in izvedba: Andraž Golc, Nina Vombergar, Jaka Andrej Vojevec
Video: Jaša Jenull
Producentka: Barbara Polajnar
Oblikovalka: Jasmina Ploštajner
Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže Maribor