OZAVEŠČEVALNA KAMPANJA

Mlade in splošno javnost izobražujemo ter ozaveščamo, kako ravnati v primeru nasilja na podlagi spola in spolnega nasilja tako na ravni posameznice_ka kot družbe.

Medijska konferenca:
6. marec ob 10:00,
Jenkova dvorana,
Pionirski teater v Ljubljani

Zaključni dogodek in
premiera predstave:

8. marec, 18.00 – 20.00,
Pionirski teater v ljubljani

Spolno nasilje: Kaj predlagajo mlade_i? 

Kaj smo ugotovile z izvajanjem zakonodajnih forumskih predstav v Sloveniji in na Hrvaškem?

Katere zakonodajne predloge za preprečevanje nasilja na podlagi spola predlagajo mlade_i?

Kako v izobraževanje vključiti različne medije in orodja za naslavljanje nasilja na podlagi spola ter spolnega nasilja? – (za mlade, mladinske centre, nevladne organizacije, javne ustanove in vse ostale, ki delajo z ljudmi)

Vsaka druga eno ujame

Premierna uprizoritev nove zakonodajne forumske predstave, ki odpira problematiko nasilja in neenakosti na podlagi spola v svetu kulture in širše. Ustvarjalke s pripovedovanjem osebnih zgodb in scenskimi prikazi razkrivajo globoko zakoreninjene vzorce patriarhalnega nasilja, tišine, strahu in stigme. Vzeto iz klasične zgodbe Antigone, v predstavi prepletajo motiv ljubezni in sovraštva z žgočimi sodobnimi temami, ustvarjajoč močno in provokativno umetniško delo. 

To je predstava, ki ne le prikazuje, ampak aktivno vključuje občinstvo v razpravo in razmislek o pomembnih družbenih vprašanjih.

*Magdalene Krivopete: kolektiv artivistk, feministk, ki predvsem preko tehnik gledališča zatiranih, pa tudi drugih uprizoritvenih umetnosti, z iskanjem estetskih izrazov in interaktivnimi akcijami raziskuje neenakosti na podlagi spola in stereotipe, ki podpirajo nasilje in mizoginijo.

Avtorice Predstave: Metka Bahlen Okoli, Neja Šmid, Urša Rahne, Ana Lora Lorger, Maša Šebek, Rina Pleteršek, Maca Svete

SPLETNA OZAVEŠČEVALNA KAMPANIJA

Podcasti

V osmih izobraževalnih podcastih,  z eno gostujočo strokovnjakinjo govorimo o zgodovini, današnjih statistikah, zakonodaji in (duševnih) posledicah spolnega nasilja, izvemo pa tudi osebne izkušnje ustvarjalk in o naukih iz procesa.

Podcasti so pripravljeni v ko-produkciji z Radiem Marš in po smernicah Rezistence (Poročanje o spolnem nasilju: Kako biti del rešitve in ne del problema?).

Podcaste vodijo: Tjaša Kosar, Nežka Struc, Neja Šmid, Metka Bahlen Okoli.
V ko-produkciji z Radiem MARŠ.

Partnerji v projektu še: Mirovni inštitut, Centar za kazalište potlačenih POKAZ.

Serija podcastov Enakost spolov je zakon: ustvarjamo enako družbo za vse financira Active Citizens Fund Slovenija.