V začetku leta 2023 je Vlada RS sprejela sklep o razglasitvi leta 2023 za slovensko leto duševnega zdravja, dejanja javnega zdravstva in države pa tega ne odražajo!

Medtem, ko javnozdravstveni sistem propada in ni dostopen vsem, se že več let spopadamo z naraščajočo neenakostjo in zdravstveno krizo na področju duševnega zdravja med mladimi ter odraslimi, v strokovni in splošni javnosti pa ne odmevajo znanstvena potrjevanja o vplivu družbene neenakosti na duševno zdravje, mreži travm in pomembnosti družbene pravičnosti za celovito zdravje človeka.

Na to bomo odgovorile_i v treh korakih:

1 -> DELAVNICA MAVRICE ŽELJA
+ ZAGOVORNIŠKI VIDEO

Izvedle_i bomo intenzivno delavnico Mavrice želja po metodi gledališča zatiranih, glavni namen delavnice pa bo uporaba tehnike za izdelavo zagovorniškega videa, ki bo predstavljal glas mladih z zahtevami po družbenih in zapostavljenih vidikih duševnega (ne)zdravja, video pa bo pomemben tudi v drugem koraku odgovora državi in stroki.

O MAVRICI ŽELJA

Mavrica želja je skupinsko gledališko-terapevtska tehnika, ki demokratizira in kolektivizira ‘terapevtski’ proces, saj v procesu ne iščemo, kaj je z nami narobe in kaj moramo ‘pozdraviti’. Skozi kolektiven proces ustvarimo skupnost, ki skupaj išče poti iz primeža družbenega zatiranja kot vira duševnih stisk.

Ustvarile_i bomo zaupno skupino, odprto za vse med 18. in 29. letom starosti (in vse zainteresirane nad 29. let starosti), ne glede na spol, spolno usmerjenost, etnično ali materialno ozadje, politična in verska prepričanja ali katero koli drugo osebno okoliščino.

2 -> OZAVEŠČANJE O RAZSEŽNOSTIH DUŠEVNIH STISK MED MLADIMI

Na naši Facebook in Instagram strani izobražujemo o razsežnostih duševnih stisk med mladimi. Pridruži se ozaveščanju, komentiraj in deli <3

3 -> JAVNA OKROGLA MIZA

V partnerstvu z oddelkom socialne pedagogike Pedagoške fakultete, Fakulteto za socialno delo v Ljubljani in kolektivom Bralnega krožka kritične psihologije organiziramo javno okroglo mizo, na kateri želimo s strokovnjaki_njami in mladimi odpreti interdisciplinarno razpravo o družbenih vzrokih za krizo duševnega zdravja, pomenu osamljenosti in skupnosti kot zdravilu, pa tudi mogočih skupnostnih oblikah samo-pomoči in drugih nujnih korakih za blaženje ter preprečevanje razsežnosti duševnih stisk med mladimi in celotno populacijo. 

2 -> Družbena blaginja vse kot osnova za (duševno) zdravje!

Ker zaradi naših raziskovanj in izkušenj “na terenu” razumemo, da je problem duševnega (ne)zdravja tudi sistemski, želimo ozaveščanje o tem širiti naprej, hkrati pa tudi zahtevati družbeno blaginjo, ki je osnova za naše (duševno) zdravje.

Zato bomo na okrogli mizi spodbudile_i k podpisu peticije s to zahtevo, v upanju, da se bo preko dogodka in peticije oblikoval skupina, ki bo nadaljevala s predajanjem sporočil in zahtev odločevalkam_cem.

Projekt je financiran s pomočjo Active Citizens Fund Slovenija.