DUŠEVNO ZDRAVJE JE ČLOVEKOVA PRAVICA!

Aktivistična delavnica
Mavrice želja

  • 5. januar 2024, 17:00–20:00
  • 6. januar 2024, 10:00–15:00
  • 7. januar 2024, 10:00–15:00
    in ustvarjanje videa: 15:00–19:00


    na ZAVODU BOB

Udeležba je obvezna vse dni.
Delavnica je brezplačna.

V začetku leta 2023 je Vlada RS sprejela sklep o razglasitvi leta 2023 za slovensko leto duševnega zdravja, dejanja javnega zdravstva in države pa tega ne odražajo!

Medtem, ko javnozdravstveni sistem propada in ni dostopen vsem, se že več let spopadamo z naraščajočo neenakostjo in zdravstveno krizo na področju duševnega zdravja med mladimi ter odraslimi, v strokovni in splošni javnosti pa ne odmevajo znanstvena potrjevanja o vplivu družbene neenakosti na duševno zdravje, mreži travm in pomembnosti družbene pravičnosti za celovito zdravje človeka.

Na to bomo odgovorile_i v treh korakih:

1 -> DELAVNICA MAVRICE ŽELJA
+ ZAGOVORNIŠKI VIDEO

Izvedle_i bomo intenzivno delavnico Mavrice želja po metodi gledališča zatiranih, glavni namen delavnice pa bo uporaba tehnike za izdelavo zagovorniškega videa, ki bo predstavljal glas mladih z zahtevami po družbenih in zapostavljenih vidikih duševnega (ne)zdravja, video pa bo pomemben tudi v drugem koraku odgovora državi in stroki.

—————–

2 -> JAVNA OKROGLA MIZA V MARCU 2024

V partnerstvu s Pedagoško fakulteto, Fakulteto za socialno delo v Ljubljani in kolektivom Bralnega krožka kritične psihologije, bomo marca 2024 organizirale_i javno okroglo mizo, na kateri želimo s strokovnjaki_njami in mladimi odpreti interdisciplinarno razpravo o družbenih vplivih na duševno zdravje posameznika, pomenu osamljenosti in skupnosti kot zdravilu, pa tudi mogočih skupnostnih oblikah samo-pomoči in drugih nujnih korakih za blaženje ter preprečevanje razsežnosti duševnih stisk med mladimi in celotno populacijo. Tam bo predvajan tudi zagovorniški video, okroglo mizo pa bomo predvajale_i v živo.

————- 

3 -> AKTIVIZEM ZA DUŠEVNO ZDRAVJE SE NADALJUJE…

Na okrogli mizi bomo spodbudile_i povezovanje v kolektiv, ki bo strokovno in splošno javnost ozaveščal o družbeni pravičnosti kot osnovi za izboljšanje duševnega zdravja prebivalstva ter nadaljeval s predajanjem sporočil in zahtev odločevalkam_cem.

————-

Udeležba je obvezna vse dni.
Delavnica je brezplačna.

O MAVRICI ŽELJA

Mavrica želja je skupinsko gledališko-terapevtska tehnika, ki demokratizira in kolektivizira ‘terapevtski’ proces, saj v procesu ne iščemo, kaj je z nami narobe in kaj moramo ‘pozdraviti’. Skozi kolektiven proces ustvarimo skupnost, ki skupaj išče poti iz primeža družbenega zatiranja kot vira duševnih stisk.

Ustvarile_i bomo zaupno skupino, odprto za vse med 18. in 29. letom starosti (in vse zainteresirane nad 29. let starosti), ne glede na spol, spolno usmerjenost, etnično ali materialno ozadje, politična in verska prepričanja ali katero koli drugo osebno okoliščino.

Projekt je financiran s pomočjo Active Citizens Fund Slovenija.