PODKASTI

DRUGA SEZONA PODKASTOV: ENAKOST SPOLOV JE ZAKON

#1

Prvo epizodo druge sezone serije podcastov Magdalen Krivopet smo začele s pogovorom s Teo Hvala, prevajalko knjige Kanibal in čarovnica Silvie Federici. V 500 letnem prepletu svetovne zgodovine izvemo, da se je kapitalizem v Evropi rodil z nasiljem nad ženskami in nad prebivalstvom kolonij po vsem svetu. V pogovoru spregovorimo o tem, kako se je to zgodilo in uvržemo nekaj mitov o fevdalizmu ali kapitalizmu, ki so nas jih učile_i (ali nas še učijo) v šolah in medijih.

V rubriki Ena modra pokomentiramo dandanašnje patriarhalne kikse. Komentiranje nas je privedlo do ozaveščanja o endiometriozi. Hvala, patriarhalcu, za kiks.

Pogovor vodita Metka Bahlen Okoli in Tjaša Kosar.
V ko-produkciji z Radiem Marš.

Serija podcastov Enakost spolov je zakon: ustvarjamo enako družbo za vse financira Active Citizens Fund Slovenija.

PRVA SEZONA PODKASTOV MAGDALEN KRIVOPET

#1

Ponosno predstavljamo prvi podcast feministične skupine Magdalene Krivopete. V njem razpravljamo o pomenu skupnosti in povezovanja žensk, o najbolj perečih aktualnih problematikah v sferi boja za enakost spolov in o mukotrpnih vsakodnevnih šovinizmih. V podcastu se predstavimo in razložimo kdo, kaj, kdaj, zakaj smo Magdalene Krivopete, ter kako to, da se označujemo kot feministke. Govorimo o Istanbulski konvenciji, ki še ni udejanjena v slovenski zakonodaji, kar nam neusmiljeno onemogoča razvoj v smeri pravičnejše družbe – to je bil tudi povod za nastanek naše prve predstave Ena roza je dovolj. Predstavimo Ma(g)dalena International Network, iz katere je izšla naša, lokalna, slovenska skupina.V podcastu boste končno izvedeli tudi, zakaj se imenujemo Magdalene Krivopete. Pripovedovale vam bomo o skrivnostni Magdaleni iz krščanskega izročila in o mitoloških bitjih Krivopetah, njihovih sposobnostih, neodvisnosti, interpretacijah in nazaj obrnjenih stopalih. Podcast zaključimo z rubriko Ena modra, v kateri obravnavamo male, velike in ogromne vsakdanje šovinizme. V rubriki jih komentiramo, s čimer želimo spodbuditi poslušalce/ke k razmisleku, prepoznavanju šovinizmov in posledični reakciji. V rubriki tega podcasta po zobeh vlečemo video SPIRIT (javne agencije RS), v katerem promovirajo slovenski prostor kot priložnost za (moško) gospodarstvo. V podcastu boste med drugim izvedeli, če si ženske želimo zavladati svetu.

Tune in!

#2

Vabljene/-i k poslušanju drugega feminističnega podcasta. Magdalene Krivopete pošljemo v svet novega vsak konec meseca. Tokrat je tema podcasta gledališče zatiranih, forumska predstava Magdalen Krivopet “Ena roza je dovolj!”, in seveda, ena modra!

tune in!

#3

Magdalene imamo tretji podcast: samoJApomeniJA! Vabljene/-i k poslušanju medtem ko stojite v vrsti na upravni enoti, da oddate svoj glas za samojapomenija.

samojapomenija.si